Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή παιδιών στην έκθεση/δράση στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο …

Πτολεμαΐδα, 5/3/2019

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν για τα παιδιά

                 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υψικάμινος προσκαλεί στο 3ο Φεστιβάλ «Πτολεμαΐδα, η πόλη γιορτάΖΕΙ» τα σχολεία και τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Κοζάνης να συμμετέχουν με ζωγραφικό έργο στην έκθεση/δράση που θα γίνει στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας το Σάββατο, 20 Απριλίου και ώρα 18:00 μ.μ.

Θεωρητικό πλαίσιο

Το  ότι η τέχνη επηρεάζει νου και συναισθήματα είναι γεγονός αδιαμφησβήτητο. Συνεπώς, όχι μόνον αγγίζει αλλά και κινεί τον ψυχικό κόσμο του ατόμου. Αυτό έχει  αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης των φιλοσόφων εδώ και αιώνες. «Ανιδιοτελή ευαρέσκεια» είχε αποκαλέσει την επίδραση ενός αριστουργήματος τέχνης ο ΙμάνουελΚαντ, ενώ ο Βάλτερ Μπένιαμιν μιλούσε για την αύρα του πρωτότυπου. Αποτελεί όμως και ένα μέσο επικοινωνίας και έκφρασης για τα παιδιά. Μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του, να ανασύρει κάποιες εμπειρίες αλλά ακόμα και να το βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων. Μέσω της ζωγραφικής το παιδί μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές του συγκρούσεις και αυτό ως αποτέλεσμα συμβάλλει στην ταχύτερη και υγιέστερη ανάπτυξη του.

Η ζωγραφική εισβάλλει στην ζωή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και τα βοηθά να αξιοποιήσουν τη φαντασία τους, να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και να εκφραστούν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που η παιδική ψυχολογία αξιοποιεί τις ζωγραφιές των παιδιών για να αναλύσει τον ψυχισμό τους.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από όμορφες εικόνες. Ένα έργο τέχνης έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα παιδιά είναι άρρωστα και νοσηλεύονται σε κάποια νοσοκομειακή μονάδα!

Προτείνουμε, τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Κοζάνης να ζωγραφίσουν και να χαρίσουν έργα μικρών διαστάσεων (30 x 30) στην παιδιατρική πτέρυγα του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν και θα παραμείνουν εκτεθειμένα στους χώρους της παιδιατρικής πτέρυγας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας έτσι ώστε να κρατούν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους που νοσηλεύονται και χρειάζονται όμορφες εικόνες για να μπορούν να ταξιδέψουν μαζί τους και να έχουν τα πιο όμορφα όνειρα!

Η δράση προτείνεται σε μαθητές δημοτικού σε συντονισμό από τους δασκάλους των εικαστικών, άλλα και τον/την δάσκαλο/α της τάξης, του κάθε σχολείου.

 

Προδιαγραφές των έργων:

Τα έργα θα γίνουν σε καμβά 30×30 εκ.

Τα υλικά που προτείνονται είναι ακρυλικά χρώματα, τέμπερες και λαδοπαστέλ.

Πίσω από κάθε έργο πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του μαθητή, η τάξη του, το σχολείο, και το ονοματεπώνυμο του δασκάλου που συντονίζει το πρόγραμμα.

Η θεματική των έργων είναι ελεύθερη, ωστόσο προτείνονται έργα που να έχουν σχέση με την παιδικότητα, την παιδική ηλικία, τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον τους, κλπ.

Καταλυτική Ημερομηνία Αποστολής των Έργων: 10/4/2019

Τα έργα θα σταλούν στην διεύθυνση: Πολιτιστικός Σύλλογος Υψικάμινος, Βασ. Σοφίας 30 (στοά Λαζαρίδη), Τ.Κ 50200,Πτολεμαΐδα.

Υπεύθυνη προγράμματος: Αλεξάνδρα Τσιτσιντά

Τηλεφωνική Επικοινωνία: 6974753258 (Αλεξάνδρα Τσιτσιντά)

Πληροφορίες και δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στο email: ergastirizografizo@gmail.com

Περιμένουμε με αγωνία τις δημιουργίες σας!!!

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ «ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ», Πτολεμαΐδα, Βασ. Σοφίας 30 (στοά Λαζαρίδη), Τηλ.: 6977009345, Email.: ypsikaminos.pt@gmail.com, Ιστότοπος: http://www.ypsikaminos.gr

 

Please follow and like us: