Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή παιδιών στο διαδραστικό εικαστικό εργαστήριο …

 

Πτολεμαΐδα, 5/3/2019

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Τα παιδιά δίνουν ζωή στον μη τόπο

                Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υψικάμινος προσκαλεί στο 3ο Φεστιβάλ «Πτολεμαΐδα, η πόλη γιορτάΖΕΙ» τα σχολεία και τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Κοζάνης να συμμετέχουν σε ένα ξεχωριστό workshopπου θα λάβει χώρα από τις 11 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, στον χώρο του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας.

Η ιστορία μας ξεκινά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Δήμο Εορδαίας όπου φεύγοντας οι Γερμανοί έχουν κάψει ολοσχερώς χωριά της ευρύτερης περιοχής. Οι μαζικές εκκαθαρίσεις πληθυσμού, οι βιασμοί γυναικών, οι σφαγές εγκύων και βρεφών δεν μπορούν να ξεχαστούν. Όταν η ιστορική μνήμα αδυνατίζει , χάνουμε τον προσανατολισμό μας. Τα χωριά ερημώνουν. Οι κάτοικοι έχουν χάσει ανθρώπους και υπάρχοντα. Σκοτεινιά και μαυρίλα παντού δημιουργούν ένα τοπίο απόκοσμο, όπου δύσκολα μπορούν να μείνουν όσοι κατόρθωσαν να παραμείνουν ζωντανοί. Ένα ερώτημα πλανιέται στον αέρα «Πως θα ζωντανέψει ξανά αυτός ο τόπος»;

Στον εσωτερικό χώρο του μουσείου θα κυριαρχεί μια αφαιρετική, σκουρόχρωμη, πόλη που θα υποδηλώνει τα καμένα χωριά. Καλούνται οι μαθητές να ζωντανέψουν το σκηνικό αναδομώντας μορφές με χρωματιστά κομμάτια από χαρτόνια τις οποίες, έπειτα, τοποθετούν στον χώρο, προσδίδοντάς τους ορισμένα χαρακτηριστικά, μεταμορφώνοντας έτσι τον μη τόπο σε ονειρεμένο τοπίο. Το χρώμα, η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών θα ζωντανέψουν το τoπ;iο και μέσα από αυτή τη δράση θα αντιληφθούν τα παιδιά πως μέσα από την καταστροφή το χρώμα και το ονειρικό μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα.

Οι φιγούρες που θα δημιουργηθούν θα είναι επίπεδες (δυσδιάστατες), μοναδικού χαρακτήρα οι οποίες θα δώσουν το στίγμα τους στο νέο ονειρεμένο τοπίο και θα το βοηθήσουν να αναγεννηθεί. Τα κομμάτια από τα οποία θα αποτελούνται αυτές οι φιγούρες, θα είναι κομμένα τυχαία έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πρωτότυπο. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν πως τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του καθενός δεν λειτουργούν ως μειονέκτημα, αλλά ως προτέρημα και πως μέσω της μοναδικότητάς τους ως μεμονωμένες οντότητες συντελούν στην δημιουργία ενός νεοσύστατου κοινωνικού συνόλου.

Τα υλικά που θα έχουν στη διάθεση τους τα παιδιά είναι χαρτόνια κάνσον, γλώσσοπίεστρα, κόλλες, μαρκαδόρους και διπλόκαρφα.

Το πρότζεκτ απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και σε παιδιά δημοτικού. Στις τάξεις 5η και 6η δημοτικού ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση παροτρύνοντας τα παιδιά να δώσουν χαρακτήρα και ουσιαστικό ρόλο στις μορφές που έχουν κατασκευάσει προσφέροντας στο σύνολο ώστε να βοηθήσει για την δόμηση του νέου κόσμου και έτσι να δημιουργηθεί μια μικρή ιστορία για την νεοσύστατη ονειρεμένη πολιτεία τους.

Ο αριθμός των μαθητών που μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στο εργαστήριο είναι από 5 έως 25. Η διάρκεια κυμαίνεται από μία έως δύο διδακτικές ώρες (σε συνεννόηση κάθε φορά, με τον δάσκαλο).

Οι συμμετοχές στο πρότζεκτ γίνονται κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο: 6984306007 (Αλίκη Μπισούκη).

                Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού τις εξής μέρες:                                                                                                                                        11/4/2019            12/4/2019

18/4/2019            19/4/2019

 2/5/2019              3/5/2019

                Υπεύθυνες του προγράμματος: Αλεξάνδρα Τσιτσιντά, Εικαστικός, Δασκάλα Καλλιτεχνικών,     Μάρθα Μαυρίδου, Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού.

Πληροφορίες σχετικά με το δια δραστικό εργαστήριο στο email: ergastirizografizo@gmail.com

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ «ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ», Πτολεμαΐδα, Βασ. Σοφίας 30 (στοά Λαζαρίδη), Τηλ.: 6977009345, Email.: ypsikaminos.pt@gmail.com, Ιστότοπος: http://www.ypsikaminos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us: